3d Planes and Quick 3d effects

Andy001z
Andy001z Moderator, Website User, Ambassador, Imerge Beta Tester, HitFilm Beta Tester Posts: 3,134 Ambassador
edited March 2020 in Post-production techniques

OK, so before I hit the sheets I was playing with the Quick 3d Fluffy clouds and the Large flame explosion. What confused me (easily done) was that even when I moved one effect (both in 3d mode) in front of the other it made no difference to the visibility of the other. The flame effect is above fluffy clouds in the layer comp stack and by my logic that means if I put it behind the cloud in 3d space on the Z it should be somewhat hidden by the fluffy clouds but it seems not to be.

my head hurts.

PS: If I change the blend mode to ADD or such then the effect is brighter but still same thing happens.

PPS: If I made a new plane say blue solid and make it 3d. It will not mask the other two layers in 3d space until the plane is almost touching the 3d camera on the Z axis.

Comments

  • Andy001z
    Andy001z Moderator, Website User, Ambassador, Imerge Beta Tester, HitFilm Beta Tester Posts: 3,134 Ambassador

    Feature or bug, works as expected with 3 normal planes in 3d.

  • Triem23
    Triem23 Moderator Moderator, Website User, Ambassador, Imerge Beta Tester, HitFilm Beta Tester Posts: 19,942 Ambassador

    Feature. Really order of operations.

    Remember, 3D models and particles (and the Quick 3D stuff are simplified particle sims) on 2D layers do render in layer order. 3D plane and 3D Unrolled modes all Composite in Z-space order. 

  • Andy001z
    Andy001z Moderator, Website User, Ambassador, Imerge Beta Tester, HitFilm Beta Tester Posts: 3,134 Ambassador

     @Triem23 that appears not to be happening if the blend mode is normal. If I put two of these particle effects in Z space and move one in front of the other, they appear to not change position (i.e The explosion effect stays in front of the cloud even if I push it behind the cloud in 3d space Z. If however I change the blend mode to Add it acts like you say. If blend mode is normal and I change the order of the layers the one on top still stays in front of the other even in Z space.

  • Sidjum
    Sidjum Website User Posts: 5 Just Starting Out*

    Late post:

    I just came across the same problem...

  • Sidjum
    Sidjum Website User Posts: 5 Just Starting Out*
  • Andy001z
    Andy001z Moderator, Website User, Ambassador, Imerge Beta Tester, HitFilm Beta Tester Posts: 3,134 Ambassador

    @AxelWilkinson care to comment on this, seems someone else has seen this. Is the software behaving correctly?

  • AxelWilkinson
    AxelWilkinson Staff Administrator, Imerge Beta Tester, HitFilm Beta Tester Posts: 5,252 Staff

    @Andy001z Sorry for the late response. Could you sent me a project file, so I could take a closer look at the setup? Then I should be able to identify whether this is behaving as intended or not.

    @Sidjum I am happy to take a look at your project as well, if you can send it to me or submit it to support: https://fxhome.com/questions